Blog: Drie minuten ademruimte coping

stressElke ervaring die we hebben (geluid, geur, smaak, lichamelijke gewaarwording of gedachte) roept automatisch een gevoel dat prettig, onprettig of neutraal is. Het lichaam en de geest registreren voortdurend gebeurtenissen, gewaarwordingen of gedachten en bestempelen het automatisch met ‘prettig’ of ‘onprettig’. Direct na het registreren van de gevoelstoon wordt nog een mechanisme geactiveerd. Aan prettige gevoelens willen we ons hechten, dit willen we vasthouden, daar willen we meer van. Op een onprettige ervaring reageren we met afkeer, we willen er alles aan doen om dit gevoel te laten verdwijnen.

Nu gaan we aan de slag met onprettige gevoelens.

Theorie van de twee pijlen
Voor het gemak noem ik de onprettige gevoelens maar even stress. De manier hoe wij vaak automatisch met stress omgaan kun je uitleggen aan de hand van de Twee Pijlen. Deze theorie komt uit het boeddhisme: als we getroffen worden door stress wordt je als het ware doorboord door een pijl. Je wordt erdoor geraakt. Direct daarna wordt je getroffen door nóg een pijl, dit is namelijk de reactie op de eerste pijl. Een reactie van weerstand, verzet. Dit gevoel waardoor je wordt getroffen wil je niet! Deze reactie of tweede pijl kan een heel eigen leven gaan leiden in onze gedachten en gevoelens. Het bijzondere is dat we die tweede pijl naar onszelf hebben afgevuurd! We proberen bijvoorbeeld onszelf af te sluiten voor de stress, het niet te voelen, we zoeken afleiding om er maar van weg te blijven of we worden overweldigd door de stress. Die tweede pijl voelt veelal véél stressvoller dan de eerste.

Die eerste pijl is onvermijdelijk. We hebben nu eenmaal in het leven te maken met vervelende dingen. Aan die tweede pijl… daar kun je iets aan doen!

Ademruimte coping
We noemen een ademruimte toegepast op een stressvolle situatie of vervelende gebeurtenis de ademruimte coping. Deze meditatie helpt je om je in stressvolle situaties opnieuw te verbinden met het moment. Op stressvolle momenten zijn we daar namelijk juist niet. We zitten op deze momenten verstrikt in onze gedachten of in ons gevoel, we zijn volledig ingezoomd, helemaal in de vernauwing van het hoofd.

Door de ademruimte coping wordt je je bewust van wat er met je gebeurt, en je neemt de adem en het lichaam als anker om jezelf weer te verbinden met het moment.

Het is geen middel om de stress weg te nemen, weg te mediteren. Het zorgt er wel voor dat je jezelf herpakt in de situatie en vervolgens vanuit een rustiger toestand reageert. In plaats van direct en fel te reageren op de situatie, adem je een paar keer in en uit, en heb je bijvoorbeeld de reactie: weet je, ik kom er later even op terug. Ik merk namelijk dat het nogal wat met me doet. Je bent in staat om te reageren vanuit rust en vanuit jouw behoefte.

Drie minuten ademruimte coping (3 min)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.