Blog: Dankbaar

Dankbaar
Dankbaar

Ken je deze gedachte: als ik dat heb bereikt, of als ik dat in huis heb of heb afgerond, nou… dan is álles goed! Of in ieder geval beter dan dat het nu is. Dán ben ik vast gelukkig(er). We zijn nogal geneigd om méér te willen, of anders te willen. Om niet tevreden te zijn met wat nu is. Als je op deze manier blijft denken en dit niet weet te doorbreken – en ik vertel je niets nieuws want van binnen weet je dit allang! – dan zul je nooit ware geluk ervaren. Het zal namelijk nooit genoeg zijn. Je zult altijd meer willen, anders willen, mooier willen. Hoe doorbreek je dit dan? Ik doe een poging om het je te helpen herinneren 😉 

Als ik ziek ben, slaat het vaak op m’n keel. Ontstoken klieren waardoor slikken onwijs pijn doet. Dan lig ik laveloos op de bank en denk ik: wat is het toch heerlijk om helemaal gezond te zijn… Zo jammer dat ik me dat pas op dat moment realiseer! Een lesje in dankbaarheid… Daar gaat deze week m’n yogales over en ik zal zelf ook heel goed opletten! 

Wetenschappelijk aangetoond

Dankbaar zijn. Stilstaan bij wat je hebt, stilstaan bij wat je hebt bereikt, stilstaan bij je gezondheid. Dat vergeten we nogal eens, terwijl het zo waardevol is om dit liefst dagelijks te doen. Gevoelsmatig voelt dankbaar zijn al heel fijn, als een warme energie. Maar ook uit onderzoek blijkt dat het je positiever, gelukkiger en emotioneel veerkrachtiger maakt. Door dankbaar te zijn stel je jezelf open voor meer positiviteit, voor meer geluk. 

Het is een hele mooie oefening om je te beseffen dat niets vanzelfsprekend is. Om je bewust te maken van wat je kan, van wat je hebt, van wat je hebt bereikt. Je hebt zoveel, je kúnt zoveel. Het verandert je blik op het leven.

Allemaal mooie woorden… Maar hoe dan? Hoe pas je meer dankbaarheid toe in je leven? Hoe maak je jezelf gelukkiger op die manier?

5 manieren om meer dankbaar en gelukkig te zijn

  • Besef je dat je dankbaar kunt zijn voor de meest kleine dingen. Als je dat gaat zien, vind je geluk overal: in een glimlach die je ontvangt van een tegenligger, een vlinder die langsvliegt, in dat lekkere eerste bakkie koffie van de dag, op het moment dat je keihard moet lachen, als je ‘s ochtends uitgerust wakker wordt enz enz enz enz. 
  • Spreek je waardering uit. Vertel je collega of vriend(in) dat hij/zij veel voor je betekent. Het delen van je waardering geeft jou niet alleen een goed gevoel. Het brengt ook de ander in een positieve vibe. Je vermenigvuldigt het geluksgevoel! Het lijkt misschien een vanzelfsprekendheid of een kleinigheid: dat je bijvoorbeeld zo prettig samenwerkt met die specifieke collega. Maar je zult merken dat het uitspreken ervan, mooie momenten oplevert! 
  • Concentreer je op je éigen kunnen. Het heeft namelijk geen zin om jezelf te vergelijken met anderen. Dat houdt je onzeker. Dus stap uit de schaduw van iemand anders en sta in het licht! Ook jij hebt iets in te brengen op deze wereld. Zoek uit wat dat is. Wat zijn jouw kwaliteiten? Waar ben jij goed in? Wat maakt jou uniek? En geniet van die ontdekkingstocht!  
  • Eindig de dag met het opschrijven waar je dankbaar voor bent. Elke dag weer opnieuw. In het begin lijkt het lastig om minstens drie dingen te bedenken. Uiteindelijk wordt het een makkie en heb je jezelf getraind om zelfs dankbaar te zijn voor de moeilijke dingen in het leven. Want juist die moeilijke dingen, maken je sterk en de dankbaarheid ervoor maakt je veerkrachtig. 
  • [reclame] Doe (meer) yoga! Yoga maakt je bewust en zorgt voor lichamelijk en geestelijke ‘groei’. [/reclame] 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.